Stories from the Ground

Onder onze voeten verschuift de Euraziatische plaat langzaam maar zeker, terwijl bovengronds postkoloniale en ecologische uitdagingen ons dwingen om begrippen als identiteit, klasse en hiërarchie te herdefiniëren.

De kunstenaars in Stories from the Ground snijden de ecologische, materiële, maatschappelijke, symbolische en spirituele dimensies van het schilderen aan en vertellen daarbij verhalen over de geglobaliseerde wereld van vandaag.

Sommigen reiken nieuwe ideeën van het sublieme aan en putten daarvoor uit bronnen als grond, aarde en bodem, terwijl andere dan weer het concept van ‘grond’ herdefiniëren aan de hand van schilderkunstige regels. Nog andere kunstenaars verkennen de kenmerken van verwante media als de printkunst en fotografie.

In hun praktijken neemt schilderkunst steeds een prominente plaats in: Als een productieve weigering, een middel om onconventionele perspectieven te openen, maar vooral als een gedeelde taal voor dialogen die zowel het universele als het persoonlijke omvatten, evenals het symbolische versus het “echte”.

Door een selectie van modernistische werken uit de collectie en langdurig geïnstalleerde werken in- en rond het museum als uitgangspunt te nemen, worden tevens nieuwe perspectieven geboden op de gangbare kunsthistorische thema’s.

Kunstenaars

Ellen Altfest, Kasper Bosmans, Vija Celmins, Edith Dekyndt, Laurent Dupont, Bracha L. Ettinger, Isa Genzken, Gabriel Hartley, Derek Jarman, Behrang Karimi, Stanislava Kovalcikova, Jannis Marwitz, Delcy Morelos, Dala Nasser, Loïc Raguénès, Shervin/e Sheikh Rezaei i.s.m. Maxime Prananto, Lin May Saeed, Selma Selman, Vivian Suter, Kazuna Taguchi, Daniel Turner, Michael Van den Abeele

Uit de collectie van Museum Dhondt-Dhaenens

Anne Bonnet, Charles-René Callewaert, Hippolyte Daeye, Lili Dujourie, Esteban Fekete, Isa Genzken, Bernd Lohaus, Constant Permeke, Anna Staritsky, Niele Toroni, Edgar Tytgat

Uit de collectie van de Stichting Andries-Vanlouwe

René Magritte, Gerhard Richter, Mitja Tušek

Curator

Martin Germann