The ‘t’ is Silent

Het tentoonstellingsluik in MDD, getiteld The ‘t’ is Silent, is een samenwerking tussen curator Gabi Ngcobo en kunstenaar Oscar Murillo. Vele van de kunstenaars in de tentoonstelling zijn voor het eerst te zien in België.

Schilderkunst, historisch beschouwd als de ‘hoogste kunstvorm’, heeft – samen met tekenkunst – steeds als basis gediend voor kunstonderwijs, of toch waar dergelijke opleidingen toegankelijk waren. De geschiedenis van de westerse kunstpedagogiek op gekoloniseerde plekken toont hoe het koloniaal bewind zich doordrukte in de organisatie van officiële kunstopleidingen. De recente wereldwijde roep om dekoloniaal onderwijs – aangewakkerd door Black Lives Matter en gelijkaardige bewegingen en de pandemie – hebben geleid tot een heroverweging van de condition humaine en ‘politics of care’. Deze maatschappelijke bewegingen vielen samen met een heropleving van figuratieve schilderkunst die door kunstenaar Olu Oguibe werd bekritiseerd als “een vrolijke, zorgeloze representatie van Zwartheid met rozengeur en maneschijn, verbeeld als uitbundige een welgestelde middenklasse … ”

The ‘t’ is Silent plaatst zich parallel aan deze heropleving. Met werk van Jenny Montigny uit de collectie van MDD en Oscar Murillo’s Disrupted Frequencies als uitgangspunt, richt deze tentoonstelling zich op kunstenaars die de tijd op een andere manier vastleggen. Zij beschouwen schilderkunst eerder als een dagboek dat hen in staat stelt om dingen te verwerken en opnieuw te leren.

“De kunstenaars in deze tentoonstelling treden het verleden en het heden tegemoet door problemen te omarmen met een soort ‘paining’ dat dwingt tot het maken van beslissingen in een tijd gekenmerkt door besluiteloosheid. Objecten die verdwijnen worden vervangen door gevoelens en energie; objecten die verschijnen worden ontleed om een andere wereld vol mogelijkheden bloot te leggen.” – Gabi Ngcobo

Gastcuratoren

Gabi Ngcobo (1974, eThekwini, Zuid-Afrika) ontwikkelt gezamenlijke artistieke, curatoriële en educatieve projecten in Zuid-Afrika en daarbuiten. Ze is een van de oprichters van het in Johannesburg gevestigde samenwerkingsplatform NGO – Nothing Gets Organised. NGO richt zich op processen van zelforganisatie die plaatsvinden buiten vooraf bepaalde structuren, definities, contexten of vormen.

Oscar Murillo (1986, Valle del Cauca, Colombia) woont en werkt op verschillende locaties. Zijn oeuvre legt voortdurend de nadruk op het begrip ‘culturele uitwisseling’ en de vele manieren waarop ideeën, talen en zelfs alledaagse voorwerpen worden verplaatst, verspreid en steeds meer met elkaar vermengd.

Kunstenaars

Anh Trần, Annabelle Agbo Godeau, Brandon Ndife, Chemu Ng’ok, Dalton Paula, Donna Kukama, Francis Offman, Hamishi Farah, Jenny Montigny, Kerry James Marshall, Marcela Cantuária, Misheck Masamvu, Oscar Murillo.